Ipanapa liikenteessä

Biisilista

(Lataa nuotit sanoituksineen klikkaamalla kappaleen nimeä)

1. Pölkkypää ei käytä kypärää: Siiri Nordin & Aleksandra Babitzin
2. Hei hei heijastin: Martti Servo
3. Liikennevalot: Ella Leppälä
4. Tietä pitkin kulkee muitakin: Eero Raittinen
5. Hän kävelee: Jonna Tervomaa

Liikenneturva juhlistaa tänä vuonna 70-vuotista taivaltaan yhtenä pääteemanaan lasten liikenneturvallisuuden edistäminen. Liikenneturva teki syksyllä aloitteen Ipanapa Recordsille uusien lasten liikennelaulujen tuottamisesta. Yhteistyön tuloksena julkaistaan 3.6. viisi uutta lasten liikennelaulua, jotka uudistavat lasten liikennelauluperinnettä tuoreella, hauskalla ja koskettavalla tavalla.

Ipanapa liikenteessä -levyn kappaleet käsittelevät muun muassa pyöräilykypärän ja heijastimen käytön tarpeellisuutta sekä turvallista liikkumista. Levyn säveltäjinä, sanoittajina ja esittäjinä toimii Suomen eturivin artisteja ja taiteilijoita. Kappaleet esittävät Jonna Tervonmaa, Martti Servo, Siiri Nordin & Alexandra Babitzin, Eero Raittinen sekä Pikku Kakkosen Hertan Maailma -ohjelmasta tuttu Ella. Laulujen
tekstit ovat Timo Kiiskisen, Ile Vainion & Jorma Toiviaisen, Jukka Virtasen, Pauli Hanhiniemen ja Niina Veittikosken käsialaa. Säveltäjinä ovat toimineet Lasse Kurki, Tuure Kilpeläinen, Pessi Levanto ja Timo Kiiskinen. Levyn on tuottanut Lasse Kurki.

Lasten liikennelauluja on julkaistu vuosikymmenien aikoina useita. Niistä kenties mieleenpainuvimmat ovat olleet Georg Malmstenin ja Asser Tervasmäen ”Lasten liikennelaulu” vuodelta 1955 ja ”Aja hiljaa isi” vuodelta 1966. Laulut elävät vahvasti suomalaisten mielikuvissa ja esiintyvät toistuvasti lastenlevykokoelmilla.

Viime vuosina lastenmusiikin nousevana trendinä on ollut tuoda esiin tärkeitä yhteiskunnallisia aiheita, kuten ympäristönsuojelua. Liikenneturvallisuuden käsittely lastenmusiikissa on luontevaa jatkoa jo syntyneelle ilmiölle. Ipanapa liikenteessä -levyn kappaleet muistuttavat, että lasten turvallinen liikkuminen on aina vanhempien vastuulla. Laadukkaan lastenmusiikin kautta turvallisen liikennekäyttäytymisen oppiminen on helppoa ja hauskaa niin kotona, koulussa kuin päiväkodissakin.

Ipanapa liikenteessä -levy julkaistaan Liikenneturvan 70-vuotisjuhlapäivän yhteydessä. Juhlaa vietetään tiistaina 2.6. ja levy on kaupoissa seuraavana päivänä, keskiviikkona 3.6. Hyvän asian puolestapuhujiksi ovat lupautuneet YleX-kanavan juontaja ja toimittaja Mikko ”Peltsi” Peltola ja Suomen ensimmäinen lapsiasianvaltuutettu ja Liikenneturvan hallituksen puheenjohtaja Maria Kaisa Aula. ”Levyssä liikenneasioita esitetään uudella sykkeellä, joka luo tuoretta ilmettä lasten liikennelauluihin. On hyvä, että lauluissa korostetaan vanhempien ja muiden tiellä liikkujien vastuuta pienten lasten turvallisesta liikkumisesta ja että liikennettä tarkastellaan lasten silmin”, toteaa Maria Kaisa Aula.

Jokaisen myydyn levyn tuotosta ohjataan osa lasten liikenneturvallisuuden edistämiseen. Myös yrityksille tarjotaan mahdollisuutta osallistua tarjoamalla paketteja, joissa jokaista yrityksen ostamaa levyä vastaan lähetetään yksi levy suomalaiseen päiväkotiin. Tavoitteena on saada turvallisesta liikkumisesta kertovat sävelmät soimaan jokaiseen päiväkotiin.